fredag 20 april 2018

Flammans syrienbild är Trumps

Jonas Elvander, Flamman utrikesredaktör och hans syriske analytiker som dock inte lever och verkar som "oppositionell" i Syrien utan först tre år i Turkiet och numera i Bryssel. Frågan som inställer sig är hur länge "dokumenterade han kriget och mänskliga rättigheter", som denne "vänsterman" presenterar sig som?
Flammans syrienbild är Trumps
Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2018-04-19 / ”Efter ännu en kemvapenattack anföll USA, Storbritannien och Frankrike förra veckan strategiska mål i Syrien”.

Det skriver JONAS ELVANDER, Flammans utrikesredaktör som sitter i Bryssel. Den kontroversiella frågan om den syriska armén verkligen hade utfört en kemvapenattack mot staden Duma är inte kontroversiell för Elvander som därmed inte ifrågasätter stormakternas argument eller sätter ordet kemvapenattack inom citattecken.

För att stödja detta påstående har han pratat med en förvirrad syrier, Karim al-Hindi, som anser islamister som röker cannabis är ”moderna”. Elvander presenterar Karim som tillhörande den syriska vänstern, men säger aldrig vilken organisation eller ”vänsterparti” han tillhör eller har tillhört. Det mest konkreta han yppar är att den vänstern är ”frihetlig”. Det syriska kommunistpartiet förkastar han för det stöder regeringen Assad.

Men Elvander sätter i alla fall fram bandspelaren och låter den gå under den långa intervjun med denne man som först levde i Turkiet under tre år och sedan dess lever i Bryssel. Men det framgår inte hur länge han har befunnit sig i detta EU-centrum. Med tanke på tidsperspektivet så har Flammans utvalde ”syrienexpert” inte satt sin fot i landet sedan senast 2014. Och det är egentligen sedan det året som vändningen kom i interventionskriget.

”Jag var en del av revolutionen men jag sysslade mest med att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter”, säger Karim.

Vilken sida av oppositionen tillhör du? frågar Elvander.
– Jag hör till vänstern, jag kommer från en kommunistisk familj. Min far var medlem i det palestinska kommunistpartiet.

Men både det palestinska kommunistpartiet som hela den palestinska befrielserörelsen är inte lika förvirrade som Elvanders man. Palestinierna ser längre än den politiska återvändsgränd Elvander och Flamman har bökat sig in i och inte kan komma ut eller inte vill komma ut ur. Palestinierna inser, av en nödvändig historisk erfarenhet, att imperialismens och sionismens tentakler rör sig i ridåerna och är de som dragit upp riktlinjerna för att rita om den politiska och nationella kartan i Mellanöstern.

Men låt oss gå tillbaka till Elvanders ”analytiker”:

”Vi i vänstern som är emot regeringen tänkte inte alls på vilket stöd vi skulle få internationellt i början. Sedan sade vi att vi ville ha en FLYGFÖRBUDSZON (mina versaler.) så att regeringen inte skulle kunna använda sitt flygvapen, för vi visste att regeringen höll på att falla och att deras soldater deserterade. Så om de hade upprättat flygförbudszonen hade vi kunnat störta den. Men ingen lyssnade på oss”, menar en förtvivlad MR-aktivist.

Egentligen skulle vi kunna karaktärisera Karim som ett språkrör för State Departement eller Pentagon. För just ”Manualen med en flygförbudszon” har krigsaktivisterna i Vita Huset och Pentagon fört fram vid flera tillfällen, stimulerade av erfarenheterna från Libyen. I Syrien gick inte detta hem på grund av styrkeförhållandena mellan den syriska armén, som under sju års krig har stått emot en intervention av uppskattningsvis 250.000 islamistiska terrorister från närmare ett 90-tal länder. Flammans ”syrienexpert” nämner inte med ett ord hur imperialismen i väst satte upp en rebellarmé på några månader som hade militära enheter med kunskap i de mest avancerade militära vapen som väst levererade till jihadisterna i al-Qaeda, ISIS eller Islams Armé (med fäste i Ghoutaprovinsen).

Idag kommer också rapporter om att den syriska armén har beslagtagit tyska klorbehållare och brittiskarökgranater i det intagna Duma. I Duma tillfångatogs också brittiskaelitsoldater, en uppgift som inte förekommer i svenska media.

Dessa uppgifter kan vi heller inte läsa i den ”nya” subkulturella (”frihetliga”?) Flamman. För Karim handlade det om att göra revolution på de områden de militära islamisterna hade intagit 2013-2014, får vi förmoda, då Karim fortfarande var kvar i Syrien:

– Hur ska revolutionen se ut? Vi i vänstern ville ha liberala fri- och rättigheter för alla. Den muslimska sidan höll inte med så det uppstod en konflikt. Kurderna gick med i revolutionen men de var också emot oss för de har sin egen modell (konfederation). Stora delar av vänstern flydde dessutom Syrien efter att revolutionen började så majoriteten av oppositionen är nu islamister.

”Sonen min, varför är jag klorförgiftad och inte du? Du hade heller ingen gasmask!
”Tyst! Prata inte, Ni är förgiftad!”
”Grabbar, rulla videon och banda allvaret i detta ögonblick!”Kemattacker

Han instämmer med Trump, May och Macron: Det ägde rum en kemgasattack i Duma:

– Det som hände i Goutha (kemvapenattacken) var inte första första gången. Det var den andra. Första gången dog 1 400 människor. 

Den publicerade intervjun ägde rum samma dag (19 april 2018) som Russian Todays reportageteam i Duma har träffat pappan till det barn som de Vita Hjälmarna videobandade och påstod vara offer för en kemgasattack i Duma. Trumps historia om kemattack haltar numera rejält och det är väl snart bara Trump, Elvander (Flamman) och Karim som vidhåller att det ägde rum en dylik attack. För pappan till barnet [https://mundo.sputniknews.com/orientemedio/201804191078034243-siria-ataque-quimico-video-mentiras/], grannar i det område som påstods ha bombats med de påstådda kemikalierna och läkarna i videon förkastar påståendet som krigspsykologi, avsett att skapa en förevändning för Imperialist-Trion att gå in och bomba Syrien.


Läkarna på sjukhuset i Duma som förekommer i de Vita Hjälmarnas video:


Krigsstrategen Karim

Elvander kanske känner sig lite obekväm inför svaren från sin Brysselvän och frågar:

Vad skulle hjälpa?

– Ett stort luftangrepp. Och då menar jag att ingen av flygplatserna borde fungera efteråt. Förutom den ryska, för vi vill inte ha ett internationellt krig i vårt land (Hoppsan! Vad har det i dag?). Det skulle tvinga dem att använda den ryska flygplatsen för fortsatta flygangrepp vilket skulle innebära att Ryssland skulle få skulden för de civila dödsoffren.

(SIC!)

Elvander: Ur den västerländska vänsterns perspektiv är ett amerikanskt angrepp mot Syrien det värsta som skulle kunna hända, speciellt med den nya regeringen (vilken ”ny regering”?). Hur ser du på de argumenten?
– Jag förstår det. Men bara vita människor skulle säga det. Vita européer har nått en nivå av dubbelmoral som är ofattbar. De vill inte intervenera någonstans i någon fråga bara så att de kan rädda sina egna skinn. De bryr sig inte alls om andra länder. EU mutar andra länder för att de inte ska släppa igenom migranter.

Elvander: Så vad borde den internationella vänsterns position vara?
– De borde tänka. De här konspirationsteorierna om att Vita Hjälmarna (syriska räddningsarbetare) är fejk, att det är en brittisk spionorganisation eller vad de nu tror… Fan, jag har vänner som var där, hur kan man säga sådan skit? Det räcker med att titta på lokala syriska tv-kanaler som är på plats för att se att kemvapenattacken inte var fejkad. Men ingen gör det så klart.

Säger Karim.
Varken de Vita Hjälmarna, Flamman, Trump eller Karim (hans vänner, till exempel) har hittills visat upp ett enda offer för denna påstådda gasattack. Men de som finns på videon dementerar påståendet och förkastar anklagelserna som delar av en krigsstrategi i vilken de Vita Hjälmarna spelar en viktig roll i den psykologiska krigföringen mot Syrien. Till och med Pink Floydgrundaren Roger Waters kunde inte hålla sig på en konsert utan förklarade just dessa hjälmar som ”Fake”.


Roger Waters i Barcelonakonsert:


Intressant är att Flammans utrikesredaktör går på Trumps syn på debatten i Säkerhetsrådet. Faktum är ju att en delegation från OPCW (the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) skulle göra ett arbetsbesök i Duma men då skickade trepartsalliansen 103 kryssningsmissiler mot Syrien. Ryssland föreslog en undersökningskommission men inte på de villkor som Trump och Jonas Elvander vill ha.

Jag ska inte trötta ut läsaren med rent av imbecilla citat av denne syriske man som förmodligen inte är någon annat än en ekonomisk flykting med en sofistikerad manual som Flammans utrikesredaktör har gått på, antingen av politisk omogenhet eller för att det är väntjänst han gör för denne syriers ansökan om uppehållstillstånd i Belgien.

Det intressanta är att denne ”vänsterman” inte stöder någon sida i kriget och klämmer till med att FN bör ta över Syrien. Han räds de iranska soldaterna för de står bara ”en timme från Israels gräns, därför bombar Israel dem nu”. Vad Tel Aviv, USA:s gendarm i regionen gör är att bomba syriskt territorium regelbundet, Karims territorium. Men det ser inte denne ”syriske” vänster som rättfärdigar de upprepade israeliska bombningarna för att iranier finns i Syrien. Men för några dagar sedan bombades staden Homs som ligger långt från den israeliska gränsen. Men det nämner varken Karim eller Elvander (Flamman).

Som om dessa anmärkningsvärda uttalanden inte är nog, kommer till slut brasklappen. Den är i och för sig inte överraskande för den bygger just på den manual som Trump, May och Macron använde sig av den 13 april i år:

– Jag hoppas faktiskt att Assad attackerar med kemiska vapen igen. För det kommer att göra det omöjligt för omvärlden att inte göra något.

Är det denna nivå på seriösa källor som dagens Flamman vill använda sig av för att öka kunskapen om den komplicerade situationen som kriget i Syrien utgör? I så fall har tidningen nog gjort en grov felkalkyl för är det något intervjun med denna ”vänster”-människa kan skapa så är det nog mer förvirring än klargörande.

Men det står dock klart att Flamman går i tryck med en politisk linje som i princip är Trepartsalliansens krigspolitik i Syrien. Vem hade föreställt sig det innan den 31 december 2015?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.