lördag 10 december 2016

USA-bombningar i Mosul skördar 90 irakiska militärers liv!


USA-flyget har svårt att skilja på vän och fiende. Eller?

USA-bombningar i Mosul skördar 90 irakiska militärers liv!

 

Av Dick Emanuelsson

 

TEGUCIGALPA / 2016-12-10 / Minst 90 irakiska militärer dödades när USA-koalitionens flyg än en gång misstog sig och bombade sina påstått ”allierade” i den irakiska armén vid staden Mosul. Ytterligare ett hundratal militärer skadades, varav många svårt.

Det var i fredags som den USA-ledda bombkoalitionen genomförde bombningar mot de irakiska positionerna i närheten av Mosul, i norra Irak. Enligt den irakiska nyhetsbyrån Alwaght, som i sin tur citerade portalen Fact in Iraq, genomfördes bombningarna mot den irakiska arméns 9:e armédivision.

Enligt rapporterna slogs åtta infanterifordon, modell BMP-1 och fyra fyrhjulsdrivna fordon ut av USA-flyget.

Enligt USA-styrkorna i Irak verkställdes attacken ”på grund av en felkalkyl”.

Det är en i många av ”felkalkyler”, och de har alltid skett när IS-styrkorna har varit hårt ansatta. För en månad sedan bombades den irakiska armén av USA-flyget varvid 28 irakiska militärer dödades. Några veckor tidigare hade USA-flyget bombat den irakiska folkmilisens vapendepåer.

USA-flyget dödade 80 syriska armésoldater

När IS stod på gränsen till ett fullständigt militärt nederlag vid den syriska staden Deir Ezor den 18 september bombade den USA-ledda bombkoalitionen och dödade 80 syriska armésoldater och sårade ett hundratal när de utsattes för USA-bomberna. Den syriska armén hade ryckt fram betydligt och stod i begrepp att inta flygplatsen i den strategiska staden som stod under IS:s kontroll. Efter USA-bombningarna attackerade IS och återtog de förlorade ställningarna utan att USA-planen agerade.

I början av oktober dödades 20 civila medan 40 skadades när den USA-ledda koalitionens stridsflyg bombade byn Thelthana i al-Bab-distriktet i Aleppoprovinsen, 50 kilometer från provinshuvudstaden Aleppo. De civila var flyktingar som hade flytt undan IS:s terror i Aleppo.

Irakisk utredningskommission

Det är med den bakgrunden av de upprepade “felkalkylerna” från USA-militärens sida som det irakiska parlamentets Säkerhets- och Försvarskommitté har begärt bildandet av en kommission som ska ha som mål att utreda varför USA-flyget upprepade gånger inte kan skilja på ”vän och fiende”.

USA har sedan augusti 2014 bombat flera regioner i Irak. Sedan september 2014 inledde de, mot den syriska regeringens nej, bombningar av syriskt territorium. Men fram till september 2015, då Ryssland tackade ja till att understödja den syriska regeringen mot den internationella interventionsarmén av jihadister från 83 länder, var USA-flygets enda bombmål mål Syriens infrastruktur. Bombplanen slog ut broar, raffinaderier och strategiska ekonomiska nyckelsektorer för det syriska samhället. Det militära saldot mot det påstådda målet IS, var synnerligen magert.

Situationen förändrades radikalt när den ryska insatsen sattes in. I dag, drygt ett år senare, står den syriska armén i begrepp att kasta ut terroristerna från Aleppo, i slaget om Syriens ”Stalingrad” och inleda slutoffensiven mot en av historiens mest avskyvärda krigsförbrytare mot mänskligheten som har backats upp av de så kallade ”demokratierna”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.