fredag 16 december 2016

Terroristmilis i östra Aleppo besköt busskaravan och evakueringen har avbrutits

Den resterande terroristmilisen i enklaven i östra Aleppo besköt busskaravanen som skulle föra ut såväl civila, sårade som den kvarvarande milisen.


Terroristmilis i östra Aleppo besköt busskaravan och evakueringen har avbrutits
  • ”Utländska militära rådgivare gripna i Aleppo”


Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-12-16 / Telesur-reportern Hisham Wannous rapporterade på fredagsmorgonen om fyra explosioner och kulsprutebeskjutning från den resterande jihadistmilisen i östra Aleppo. Explosionerna ägde rum vid den plats varifrån civila och oppositionsmilis skulle evakueras. Operationen har av säkerhetsskäl avbrutits tillsvidare.

Wannous är Telesurs stationerade reporter i Syrien och har bevakat Syrien långt innan interventionskriget av landet inleddes 2011. Han uppgav, att trots överenskommelsen om evakuering, attackerade terroristerna Ramusa, platsen för evakueringen och försökte även ta gisslan.

– Terroristgrupper i Aleppo bombade bostadsområdet Ramusa, uppgav också den syriska televisionen Al Ikhbariya som tillade att ”terroristerna bröt mot överenskommelsen och försökte ta gisslan”.

Försökte föra med sig fångar

Det ryska Centret för Nationell Försoning i Syrien uppgav på fredagen att 6462 personer, som inkluderar 3000 milismän och 301 sårade lämnade Aleppo under evakueringens första dag.

Andra medier rapporterar att det återstår cirka 5.000 rebeller 50.000 civila i den östra zonen av Aleppo där den syriska armén i dag har en total kontroll av staden.

Terroristerna som skulle evakueras försökte att föra med sig fångar, förmodade syriska soldater eller civila, något som är förbjudet enligt det avtal som har gjorts upp mellan Ryssland, Turkiet och terroristernas representanter.

De terrorister som inte har accepterat regeringens nationella försoningsprogram för att inlemmas i det normala civila livet, ska transporteras till provinsen Idlib där terroristerna har ett starkt fäste, i synnerhet den al-Qaedabaserade grenen i Syrien, Al-Nusra.

Den syriska armén har gripit utländska rådgivare i södra Aleppo som komprommeterar stormakter som Storbritannien, Frankrike och USA. Dessa i sin tur mobiliserar alla massmedier för att framställa befriandet av Aleppo som en enda stor massaker på civilbefolkningen av i första hand Ryssland. Detta propagandistiska stickspår tar uppmärksamheten  från orsak och verkan i kriget.


”Utländska militära rådgivare gripna”

En faktor som kan förklara sabotaget mot vapenvilan och överenskommelsen om en evakuering är de uppgifter som igår förekom om utländska militära rådgivare i östra Aleppo. Igår sprängde terroristerna den bas de förfogade över. Dokument som beskriver deras internationella förgreningar brändes upp.

I dag fick jag uppgifter bekräftade av en källa i Syrien som gör gällande att brittiska, franska, saudiarabiska och eventuellt också rådgivare från USA fanns i området och har gripits av den syriska armén. Det finns ännu inga officiella bekräftanden på denna sensationella uppgift och det har sin speciella orsak:

– Den syriska och ryska regeringen vill spela med detta kort i förhandlingarna med USA och de nämnda länderna. I varje internationell lagstiftning skulle dessa individer kunna bli avrättade. Men här har de haft tur. Nu blir de brickor i förhandlingsspelet. Syrien och Ryssland har ett ess i ärmen med dessa exklusiva fångar i de kommande förhandlingarna, säger källan.

Storbritannien meddelade igår, fredag att de skulle skicka flera hundra militärer från sina specialstyrkor till Syrien, mot den erkända legala regeringens vilja för att träna de ”moderata” terroristerna.

Stormakterna fortsätter med andra ord sitt interventionskrig mot det sekulära Syriens regering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.