tisdag 13 december 2016

Subjektiva reflektioner om DN:s billiga journalistik om Aleppo

Jublande människor på Aleppos gator hälsar den syriska arméns befrielse av staden och framför allt östra terroristkontrollerade Aleppo igår. Medier som Dagens Nyheter ger en helt annan bild av händelseförloppet där ovanstående inte existerar i den största och inflytelserikaste dagstidningen i Sverige. Är det ett socialt ansvar?
Subjektiva reflektioner om DN:s billiga journalistik om Aleppo
Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2016-12-13 / Dagens Nyheters Syrienbevakning är värd ett speciellt kapitel på universitetens journalistutbildningar över hur manipulation, källor eller avsaknaden av sådana kan göras av Sveriges största och mest inflytelserika dagstidning. Socialt ansvar saknas hos detta alster.

Efter varje publicerad artikel om Syrien flikar redigeraren in en svagt rastrerad text som lyder:

”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik”.

En helt korrekt principiell ståndpunkt som tidningen bryter på alla punkter.DET FINNS EN RAD EXEMPEL att nämna men låt mig bara ta upp gårdagens (måndag 12 december), samma dag som Aleppo i praktiken befriades från terrorismen som DN och för all del, 99 procent av Sveriges medier har betraktat som ”upproriska rebeller mot Assad-diktaturen”.

Igår publicerade Dagens Nyheter den osignerade artikeln utan källa ”Ismael Abdallah: ´Ingen bryr sig om oss´”. Den baseras på ett telefonsamtal där man inte får veta med vem han pratar eller vem han är.

Men det spelar mindre roll. För hans uttalanden i DN är en desperat outtalad vädjan till stormakterna att intervenera än en gång i Aleppo inför det obestridliga faktumet att Aleppo skulle falla i den syriska arméns kontroll.

På DN:s förstasida rubricerar tidningen med: ”Den största massakern som någonsin inträffat”, vilket provocerar starkt en läsares intresse.

Motsägelsefull 1:a hos DN: I den första rubriken talas om att till och med terrorister tillåts lämna Aleppos östra del medan den andra rubriken är ett citat från den mystiske obekräftade "29-åringen" inne i tidningen. Till råga på allt har massakern inte ägt rum!

Men massakern har inte ägt rum, men den kommer att äga rum, säger den okände Ismael Abdallah som påstås befinna sig i östra Aleppo, om ingen ingriper mot den syriska armén och fortsätter med ännu mer dramatiska ord:

”Vi är hundra tusen människor som är fast här nu, på tre kvadratkilometer. Överallt på gatorna ligger döda kroppar”.

DN brassar på med det dramaturgiska: ”Över telefon ger den 29-årige Ismael en blodisande verklighetsskildring från vad som av allt att döma är de sista timmarna av offensiv från den ryskunderstödda regeringsarmén”.

Men med vem talar denne 29-åring?

”Alla som blivit skjutna är döende. Vi kan se folk dö och vi kan inte göra något, för om vi försöker dör vi också. . . . Kvinnor och barn dör inte bara av bomber, de dör också av svält. De vita hjälmarna kan inte ta sig in i det här helvetet längre. Just nu har vi det som djur”.

Fortfarande inga källor. Bara denne 29-åring som utan problem ringer utan problem från vad som beskrivs som det mest sönderbombade helvete på jorden just nu.

Och fortsätter:

”Det finns inga rebellkrigare kvar här. Jag ser inga längre. Det finns bara vanliga människor. Men regeringssoldaterna fortsätter ändå att skjuta och döda folk”.

EFTER ATT HA TRAPPAT UPP DRAMATURGIN kommer denna fras att formera vad rebellerna vill; ett utländsk ingripande för att rulla tillbaka den syriska arméns befrielse av den för terroristerna viktigaste strategiska stad i hela Syrien, bara 40 kilometer från den turkiska gränsen där vapen och terrorister har gått in under snart sex år som om det vore deras eget land.

Och det som Dagens Nyheter påstod på sidan 1, att massakern hade inträffat formulerar denne 29-åring saken på följande sätt:

”Om regeringen fortsätter att närma sig och göra det den gör kommer det att sluta med den största massakern som någonsin inträffat i världen”.

Vad DN och de medier som har publicerat denna tidningsanka vill penetrera i sina läsares hjärna och medvetande eller radiolyssnare är det som varit gängse under snart sex års interventionskrig i Syrien: framställa den syriska armén och dess valde president som kallblodiga massmördare. Omvärlden kommer att stå som skyldiga när ingen ingriper.

MEN DE MEDIER SOM ÄR SERIÖSA och verkligen beskriver vad som just nu pågår i Syrien måste gapskratta, om det inte vore så tragiskt, över de publicerade verken av den billiga journalistiken som DN och den större delen av de svenska medierna har ägnat sig åt under dessa år. I två ord kan det sammanfattas som ”psykologisk krigföring” med politiska och ideologiska motiv.

Har inte kollegorna lärt sig någonting av Irakkrigets uppkomst? Är de beredda att sätta sin journalistiska heder i pant bara för att medieägaren kräver en politisk linje som överensstämmer med USA:s och EU:s (som är underordnad) utrikespolitik?

DEN OSIGNERADE ARTIKELN i DN igår var på något sätt emblematiskt eftersom den publicerades samma dag som Aleppo blev befriat. I dag svarade det ryska försvarsdepartementet på fem av de vanligaste lögnerna mot både kriget i Syrien och deras roll, naturligtvis talar de i egen sak. Men till skillnad mot DN, som till 95 procent enbart citerar vad USA:s FN-ambassadör eller State Departement säger, måste det vara en viktig journalistisk princip att skildra ett tema på ett sätt som man drar in alla parter. Först då får läsaren ett bredare och mer korrekt syn av vad som har hänt.

USA-senatorn John McCain i vackert sällskap med IS-krigare i krigets inledning.


Fem ryska ståndpunkter om Syrien och kriget
Det ryska försvarsdepartementet understryker i sitt uttalande, genom språkröret general Igor Konashénkov, att den syriska arméns befriande av stadsdelar och bostadsområden i Aleppo hade en human karaktär i förhållandet till de civila. 

I den första punkten slår generalen hål på det franska och brittiska påståendet, som han kallar för ”teatralt gråtvälska”, som påstods värna om de 250.000 civila, att dessa skulle ”ha blockerats” av den syriska armén och ryssarna. Det är inget annat än ”ryssfobier”, sa Konashénkov.

Fler än 100.000 civila som hade använts av terroristerna som mänskliga sköldar i den östra delen av Aleppo övergav denna del ”så fort det blev möjligt” och gick över till regeringskontrollerade områdena där den syriska regeringen gav dem säkerhet, skydd och mat. 

Konashénkov slog i den andra punkten fast, att det enligt vittnesmål från personer bosatta i Aleppo fanns det inget motstånd mot terroristerna varken från icke-statliga humanitära organisationer (NGO) som ”bekänner sig till västerländska värderingar”.

– Det var bara hunger och total terror från dessa terrorister mot varje försök att uttrycka sitt missnöje eller lämna enklaven, sa Konashenkov. Alla ”filmer” över påstådda ”ryska bombningar och skottlossning” och andra ”föreställningar” spelades in av (terrorist)milisens egna TV/propagandagrupper. Varför accepterade och publicerade vissa medier villigt (videofilmerna) utan att kontrollera (sanningshalten i dessa)?

DEN RYSKE GENERALEN TOG ÄVEN upp temat om sjukhusen och skolorna i östra Aleppo. Konashénkov sa sig bygga på vittnesmål från evakuerade flyktingar från östra Aleppo, som också har intervjuats av reportrar från Telesur, RT, eller Hispan-TV som har haft permanenta reportrar i Syrien under hela krigets förlopp, att dessa sjukhus och skolor gjordes om till shairatribunaler (Gudstribunaler), samlingsplatser för krigarna, vapendepåer eller verkstäder där raketer och granater tillverkades. 

Konashénkov ironiserade med sarkasm i rösten när han tog upp ämnet om utlovade “humanitära hjälpen” till de civila i Aleppo.

– Ännu har vi inte fått något svar på denna begäran, konstaterade generalen.
– I stället för att hjälpa syrierna, inträdde en tystnad eller ursäkter för hot mot säkerheten. 

Men Konashénkov påpekade att innan existerade inte denna form av rädsla för hot och London, Paris, Berlin eller Washington var inte rädda att ge hjälp till terroristerna.

Det ryska försvarsministeriets språkrör uppmanade sina västerländska kollegor och medier att upphöra med manipulationen och lurendrejeriet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.