onsdag 14 december 2016

De sista terroristerna i Aleppo bryter vapenvilan och beskjuter övriga Aleppo med raketer

Sex döda och ett 50-tal civila skadade är saldot av terroristernas beskjutning av det övriga befriade Aleppo. Och hur beskriver DN och västmedierna den händelsen? Att den nsyriska armén har inlett beskjutning av bostadsområden i Aleppo. Vem tjänar på den journalistiken?


De sista terroristerna i Aleppo bryter vapenvilan och beskjuter övriga Aleppo med raketer

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-12-14 / På onsdagsmorgonen bröt de kvarvarande terroristerna den överenskomna vapenvilan och besköt delar av Aleppo med följden av sex döda och 50 skadade civila. FN:s Undersökningskommission säger i ett uttalande att terroristerna vägrade de civila att lämna östra Aleppo.

Den karavan på 33 bussar som den syriska armén hade ställt till förfogande för att evakuera de civila och terroristerna besköts i stället av de sistnämnda, enligt nyhetsbyrån AMN:s spanskspråkiga edition.

Terroristerna använde den utlysta vapenvilan för att omgruppera sig och inta offensiva positioner. Därefter sköt de granater och raketer från bostadsområdena Bustan al-Qasr och Mogambo som fortfarande ligger under deras kontroll.

I den följande videon som producerats av den syriska nationella Nyhetsbyrån (ANF) kan tittaren se konsekvenserna för civilbefolkningen av terroristernas desperata eldgivning.
15 000 civila och 4000 terrorister skulle evakueras

Den konvoj på 33 bussar som den syriska regeringen hade ställt till förfogande för att inleda evakueringen av civila och rebeller inställde sig på plats i gryningen i dag onsdag (14 december). Men terroristerna som hade omgrupperat sig öppnade eld mot konvojen.

Igår tisdag hade ryska och turkiska representanter lyckats få till stånd en vapenvila. Den skulle användas till att evakuera civilbefolkningen. Men terroristerna valde att beskjuta busskaravanen och övriga Aleppo.

Enligt AMN:s reporter Inna García uppgick antalet civila till så många som 15.000 personer. På det kom även 4.000 terrorister från al-Qaedas syriska gren al-Nusra eller Jabhet Fateh al-Sham, som de döpte om sig till.

Enligt García, som citerar en lokal militär källa, har terroristerna förskansat sig i bostadsområdena Salaheddine och Seif al-Dawl. Därifrån har de beskjutit den syriska arméns positioner som un har besvarat brottet mot vapenvilan.

FN-kommission: Terroristerna vägrar tillåta de civila lämna östra Aleppo

FN:s undersökningkommission i Syrien slår fast att det är de väpnade grupperna som förhindrar de civila att lämna bostadsområdena i östra Aleppo, enligt den syriska nyhetsbyrån Sana. I stället har civilbefolkningen under hela den offensiv som armén har genomfört i Aleppo använt de civila som mänskliga sköldar.

– Vi har fått information angående de oppositionella grupperna, inkluderande Al-Nusra och rörelsen Ahrar al-Sham som indikerar att de förbjuder de civila att lämna sina bostadsområden. Vi har även fått uppgifter som säger att medlemmar (terrorister) ur oppositionen beblandar sig med civilbefolkningen vilket ökar risken för mord och skador som kan drabba de civila, sa kommissionen i en kommuniké som citerades av världens största nyhetsbyrå, Reuters.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.