måndag 5 december 2016

Befria ”Syriens Stalingrad” Aleppo innan Trump intar Vita Huset

Den syriska armén har nu befriat större delen av Aleppo. I östra Aleppo återstår bara 30 procent som terroristerna kontroller. Den syriska armén säger att den garanterar ett uttåg av rebellerna medan Ryssland och USA ska träffas i Genevé för att diskutera just den frågan. Men USA förhalar. varför?


Befria ”Syriens Stalingrad” Aleppo innan Trump intar Vita Huset

Av Dick Emanuelsson 
  • Den syriska armén räknar med att befria Aleppo från terrorister om några veckor
  •  Terroristerna bombar ryskt mobilt fältsjukhus


TEGUCIGALPA / 2016-12-05 / Den syriska armén fortsätter sin offensiv i Syriens största stad Aleppo och räknar med att staden ska vara helt befriad från terrorister om några veckor. Det uppgav på måndagen nyhetsbyråerna i mellanöstern, citerande syriska armékällor.

I söndags intog armétrupper stadsdelen Al-Maysar och andra delar av distriktet Dahrat Auad. Det intog nästan helt och hållet stadsdelen Karam Al-Qataryi, enligt oppositionens OSDH, det Syriska Observatoriet för mänskliga rättigheter, med säte i London och med finansiering av en rad västländer.

Armén står i begrep att även ta över stadsdelen Qadi Askar som är belägen i närheten av Aleppos historiska centrum. Lyckas man med den operationen kan man dela de återstående bostadsområdena i östra Aleppo som ligger under rebellkontroll, uppgav OSDH.

– Våra styrkor hade stora framgångar när vi kastade ut dem från sjukhuset i Qadi Askar. Det fungerade tills nyligen som en kommandostab varifrån attacker planerades och utfördes, skrev den syriska armén i en kommuniké som publicerades på måndagen.

al-Nusrarebeller som nu styr det väpnade motståndet i Aleppo under sitt befäl. Alla de terroristgrupper som tidigare opererade separat har anslutit sig till "Aleppos Armé" med ett enda befäl som utgörs av den starkaste grupperingen, al-Nusra, det syrienbaserade al-Qaedanätverket.


Befria ”Syriens Stalingrad” innan Trump intar Vita Huset

Samma militära källa försäkrade att “de nationella trupperna fortsätter sina operationer ända tills de uppnår en kontroll över alla distrikt i den östra delen i Aleppo”. Såväl vattenverket som den internationella flygplatsen ligger sedan flera dagar under arméns kontroll.

– Det är bara en fråga om veckor innan Aleppo ska bli helt och hållet befriat från terrorister, sammanfattade den syriska armén. Nu kontrollerar den 70 procent av östra Aleppo.

Den syriska strategin, i allians med det ryska stridsflyget handlar om att avsluta slaget om ”Syriens Stalingrad” innan Donald Trump svärs in formellt som president, den 20 januari, 2017.

– Med den nuvarande rytmen tror jag inte att radikalerna är kapabla att behålla kontrollen över denna del av staden, sa en rysk källa till nyhetsbyrån Sputnik.

Terroristerna bombar ryskt mobilt fältsjukhus

USA:s UD är berett att fördöma beskjutningen av det ryska fältsjukhuset som i söndags kostade två ryska läkare livet. Men utrikesministeriet, som vanligtvis är mycket snabba med att fördöma Ryssland och Syrien för bombningar i Aleppo utan att förfoga över samma ”lägerskontroll”, säger att ”vi kan inte bekräfta attacken”, uppgav State Departements språkrör Mark Toner.

– Jag har sett rapporterna men har inte kunnat bekräfta dem. Det är naturligtvis svårt med tanke på striderna och bristen på tillträdde till platsen där det ägde rum, sa Toner till pressen som undrade var USA:s UD står i frågan.

I attacken dödades två kvinnliga ryska läkare. ”Men från huvudstäderna i väst hör vi inga fördömanden”, konstaterade det ryska utrikesministeriet i en presskommuniké på måndagen.

Vad som återstår av de ryska fältsjukhuset som träffades av en missil avlossad från det östra terroristkontrollerade Aleppo.


Väst ”skapar, fostrar och beväpnar” terroristerna

Moskva uppmanade väst att ”överge det politiserade tillvägagångssättet och i stället för destruktiva känsloutspel i medierna förena sig i ansträngningarna för att stävja terroristhotet i Syrien”.

Det ryska försvarsdepartementet anklagade den “moderata terroristoppositionen” men även de stater så som USA, Storbritannien, Frankrike med flera länder som stöder terrorismen mot Syrien att fördöma attacken. I synnerhet fördömde Moskva de nämnda länderna för att ”skapa, fostra och beväpna” terroristkrigarna i Syrien.

Det ryska försvarsministeriet hade offentliggjort koordinaterna för var fältsjukhuset skulle placeras för att undvika att de skulle beskjutas av terroristerna, en uppgift som Mark Toner kommenterade:

– Det skulle aldrig vi göra.

Ryssland varnar rebellerna att lämna Aleppo i tid

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sa på måndagen att om rebellerna inte lämnar Aleppo kommer de att behandlas som terrorister.

– De kommer att ställas inför en väpnad utmaning. Vi kommer att behandla dem som terrorister och stödja den syriska armén i sin offensiv mot dessa beväpnade band, sa Lavrov i Moskva.

Han uppgav samtidigt att representanter för Ryssland och USA skulle träffas i Genevé för att staka ut en principöverenskommelse för terroristernas reträtt ”utan undantag” från Aleppo för att senare genomföra en vapenvila för området.

Mötet var först bestämt till i dag, måndag. Men Washington sköt fram det tills i morgon (tisdag) eftermiddag eller onsdag, medan Moskva ”är berett att träffas redan i dag”, sa Lavrov.

Inför Washingtons politiska manövrar, som väcker skepsis bland kännarna av USA:s utrikespolitik i syrienfrågan, menade den ryske utrikesministern att tiden bör utnyttjas till att “använda sig av alla de kanaler som gynnar genomförandet av att få ut terroristerna från östra Aleppo”.Lavrov förkastar förslag i Säkerhetsrådet som ”provocerande”

Han ansåg också att ett förslag om en vapenvila i staden som på måndagen kom upp i FN:s Säkerhetsråd var både provokativt som ”kontraproduktivt”.

Den ryske diplomaten menade att till skillnad mot det rysk-amerikanska initiativet, kräver förslaget i FN inte något av rebellerna utan fastställer endast ett sista datum om de (rebellerna) ska fatta beslut om de ska ansluta sig till eldupphöret eller inte. Terroristerna i Aleppo har hittills avvisat alla förslag till eldupphör sedan kriget inleddes.

Lavrov sa sig vara övertygad om att extremisterna kommer att använda sig av denna paus i striderna för att omgruppera sig och komplicera befrielsen av området de kontrollerar, vilket framför allt förlänger civilbefolkningens lidande som pågått sedan 2012.

al-Qaeda styr nu terroristernas krig i Aleppo

Inför den syriska arméns offensiv och framgångar i befrielsen av Aleppo, har de terroristgrupper som fortfarande strider i den östra delen av Aleppo, gått samman under ett enda befäl. Den nya grupperingen kallar sig Aleppos Armé och står under befäl av den starkaste grupperingen, al-Nusra, som är bin Ladens al-Qaedanätverk i Syrien.

Det ironiska är att denna gruppering, som låg bakom det värsta terroristattentatet i USA:s historia den 11 september 2001 mot World Trade Center, backas upp inofficiellt av den stat där offren skördades, USA.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.