lördag 12 november 2016

Trump vill upphöra med stödet till de “moderata” terroristgrupperna i Syrien

Donald Trump kritiserades för att han ville avsluta stödet till terroristerna i Syrien som krigar för att slå sönder det sekulära Syrien.
Trump vill upphöra med stödet till de “moderata” terroristgrupperna i Syrien

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-11-12 / Om USA fortsätter att stödja syriska rebeller som bekämpar den syriska armén, ”kommer det att sluta med att vi slåss mot Ryssland och Syrien”.

Så sammanfattade USA:s nye president Donald Trump hur han ser på den komplicerade situationen i Syrien för dagstidningen The Journal. Han meddelade att det är troligt att han överger USA:s hittillsvarande politik som har gått ut på att stödja så kallade ”moderata” terroristgrupper som bekämpar den syriska regeringen i Damaskus. Och Trump dräpte till så att det måste ha känts hos John Kerry i State Departement:

– Vi har ingen aning om vilka dessa personer (grupper) är!

Gemensam uppgift med Syrien och Ryssland

I en annan intervju med reportrar från The Wall Street Journal sa Trump att USA bör koncentrera sig på att nedkämpa IS och finna en gemensam väg i den striden med Syrien och Ryssland.

– Jag har haft en annan uppfattning än majoriteten angående Syrien, sa Trump till The Journal. Min inställning har varit att vad som pågått är ett krig mot Syrien, men Syrien kämpar mot IS och man måste befria sig från IS. Ryssland är helt och hållet lierat med Syrien och nu också med Iran, som är på väg att bli maktstat på grund av oss. Iran är också allierat med Syrien.

Trump verkar ha kommit till slutsatsen att upphöra med stödet till de grupper som slåss mot den syriska armén.

Om USA fortsätter att stödja syriska rebeller som bekämpar den syriska armén, ”kommer det att sluta med att vi slåss mot Ryssland och Syrien”.

Det är i princip samma ståndpunkt som Ryssland och USA kom överens i oktober men som USA aldrig i praktiken verkade för. John Kerry vägrade att definiera vilka som var ”moderata terrorister” och ”renblodiga terrorister”. Denna absurda distinktion medförde att USA hamnade på samma sida som IS och al-Qaeda i striden om Aleppo, där terroristerna är belägrade, precis som IS i Mosul, men där Kerry kräver att Ryssland och Syrien ska införa ett ensidigt eldupphör som terroristerna fram till dags dato aldrig har accepterat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.