måndag 31 oktober 2016

USA:s dubbelspel: ”Överlämnar militär materiel till IS i östra Irak”

Den irakiska nyhetsbyrån Alwaghts webbportal som rapporterade exklusivt om hur USA:s politiska och militära dubbelspel äger rum i Irak och Syrien.
USA:s dubbelspel: ”USA överlämnar militär materiel till IS i östra Irak”
Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-10-31 / Militära enheter från den islamistiska terrorgruppen IS tog i torsdags förra veckan emot vapen och militärt materiel från USA. Vapenlasten lossades från två helikoptrar från den USA-ledda anti-IS-koalitionen i Irak.

Överlämnandet ägde rum i samhället Tal Salima i regionen Al-Saadiya, i provinsen Diyala i östra Irak. Samtidigt har USA-koalitionen minskat sina bombningar av IS-ställningar kring och i Mosul som är belägrat av den irakiska armén och deras allierade i den irakiska folkmilisen samt kurdiska styrkor. USA:s politiska och militära dubbelspel i Irak och Syrien har än en gång illustrerats.

Det är den irakiska nyhetsbyrån Alwaght som exklusivt rapporterar om nyheten som sedvanligt aldrig publiceras i västmedierna. Alwaghts källa är en irakisk säkerhetsofficer. Han säger till nyhetsbyrån att strax efter att koalitionens militärhelikoptrar hade lossats vapenarsenalen, dök två fartyg upp som transporterade vapenmaterialet till IS för att sättas in i striderna med den irakiska armén. Källan försäkrade att fartygen tillhör IS.

Transportplan ur USA:s flygvapen släpper vapen och militärt materiel. Arkivbild.


Även BBC anklagade USA vid slaget om Ramadi

Sedan två veckor pågår striderna mot IS:s bastion i Irak, staden Mosul. Den irakiska armén som stöds av folkmilisen och de kurdiska Peshmergarstyrkorna slåss för att befria Mosul från IS. Alwaght insisterar i att det är inte första gången som den USA-ledda koalitionen överlämnar hemliga vapenlaster till mordmaskinerna i IS eller andra terroristgrupper som opererar i Irak. Nyhetsbyrån tar som exempel slaget om staden Ramadi i maj 2015. Såväl irakiska myndigheter som flera medier, bland dem BBC, anklagade USA för att inte göra stora ansträngningar för att försvara denna betydelsefulla stad.

Enligt källan inom de irakiska säkerhetsorganen har USA-planen även bombat den irakiska arméns positioner i Tal Kayf, norr om Mosul där fyra armésoldater dödades av bomberna. Den irakiska regeringen protesterade och fick svaret att attacken genomfördes av misstag, samma svar som samma USA-ledda koalition gav när den under en timmes tid bombade den syriska arméns offensiv vid staden Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) den 17 september där 80 armésoldater dödades och ett hundratals skadade. IS återtog omedelbart flygplatsen och de förlorade positionerna utan att USA-planen ingrep.

Det är få gånger som västmedier anklagar USA för att spela dubbelt. Som på bilden där världens största nyhetsbyrå, Reuters, citerade en anonym källa inom Obamaadministrationen som erkände att USA luftvägen hade överlämnat 50 ton vapen och ammunition till de syriska terroristerna inom den arabiska alliansen SAC. På bilden avlossar en terrorist en pansarbytande granat med sitt TOW-vapen, producerat i och överlämnat av USA.
En IS-terrorist stående över en vapenarsenal.


USA:s utpressning mot Bagdad till förmån för Ankara

Sedan i onsdags i förra veckan har USA-koalitionen minskat sina attacker avsevärt mot IS-ställningarna i Mosul. Enligt Alwaght har detta sin bakgrund i besöket som USA:s försvarsminister Ashton Carter gjorde i Ankara. Den turkiska regimen har insisterat i att delta i de militära operationerna mot IS i Mosul. Efter besöket uppgav Carter att han hade uppnått en överenskommelse med Bagdad att Turkiet kan delta med sina militära styrkor i slaget om Mosul.

Men den irakiske premiärministern Haidar al-Abadi upprepade sin regerings ståndpunkt att förbjuda varje militärt deltagande från Turkiets sida. Det, menar Alwaght, är bakgrunden till att den USA-ledda koalitionen har minskat sina attacker mot IS-ställningarna kring Mosul. Målet är att tvinga den irakiska regeringen att acceptera den turkiska militärens deltagande. Utpressning från USA:s sida om vi vill tala klartext.USA:s dubbelspel för att kriget och terrorismen fortsätter

USA drar i flera tåtar samtidigt; stöd till kurderna i Syrien och i Irak samtidigt som USA drar in Ankara i det internationella kriget i Syrien och Irak. USA vägrar att separera terroriststyrkorna i så kallade ”moderata terrorister” med al-Qaeda i Syrien, framför allt i Aleppo. Och USA släpper vapenlaster från sina plan och helikoptrar till IS i områden som attackeras av kurderna och andra styrkor samtidigt som de bombar den irakiska folkmilisen som framgångsrikt har nedkämpat IS i allians med Iraks armé i flera distrikt i Irak.Enligt den irakiska sidan har Washington som mål att erbjuda IS andra territorium i Irak och Syrien. ”Det handlar, med andra ord om att Vita Huset saknar en reell vilja att bekämpa terrorismen och söker uppnå sina politiska mål via ett dolt stöd till IS. Washington överlämnar vapen till terroristgruppen med avsikten att uppnå ett (militärt) jämviktsläge mellan IS och de irakiska styrkorna”, sammanfattar Alwaght.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.