fredag 7 oktober 2016

PKK-gerillan sköt ned ett turkiskt F16-plan, enligt turkiska medier

Förfogar PKK-gerillan över ett luftvärnssystem kan kriget gå in i ett annat allvarliga skede för Natolandet Turkiet och indirekt för USA:s interventioner i Syrien, Irak och målet att störta den iranska regeringen.
PKK-gerillan sköt ned ett turkiskt F16-plan, enligt turkiska medier

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2016-10-07 / Ett turkiskt F16-plan sköts enligt turkiska medier ned av den kurdiska PKK-gerillan i dag, lördag. Nedskjutningen av det USA-byggda Lockheedplanet uppskattas kosta den turkiska regimen 34 miljoner euros, motsvarande 340 miljoner svenska kronor.

Uppgiften som publiceras i den iranska nyhetsbyrån Hispan-TV citerar den turkiska nyhetsbyrån ANF som rapporterade om händelsen i dag, lördag.

Nedskjutningen ska ha ägt rum när planet attackerade kurdiska PKK-styrkor i norra Irak vid 21.30-tiden på lördagen i Qandilbergen. Då hade de turkiska stridsplanen genomfört flera timmar av intensiva bombningar av PKK-gerillans ställningar.

Förfogar PKK över luftvärnsförsvar?

Den turkiska regimen i Ankara har ännu inte kommenterat händelsen som, om den skulle vara autentisk, är ett synnerligen hårt slag och en upptrappning av kriget som centralregimen för mot befolkningen i den turkiska delen av Kurdistan.

För om PKK-gerillan nu förfogar över avancerade luftvärnsrobotar kan styrkeförhållandena jämnas ut. Förlusten av ett F16-plan är en förlust på 340 miljoner kronor. Men än värre för Ankara är den demoralisering som händelsen kan skapa hos de väpnade styrkorna som är skakade efter den senaste tidens utrensningar inom krigsmakten som Erdogan genomfört efter det påstådda USA-inspirerade kuppförsöket i juli månad.


Den turkiska arméns invasion av de kurdiska regionerna tvingade PKK att avbryta den ensidiga vapenvilan och görra väpnat motstånd mot det urskillningslösa mördandet av den kurdiska civilbefolkningen.


Turkiskt folkmord

På samma sätt som det är militärt slag mot den turkiska regimen, är det en politisk fjäder i hatten för det Kurdiska Arbetarpartiet, PKK:s politiska och väpnade kamp. PKK har sedan flera år föreslagit en vapenvila och politiska förhandlingar för att lösa den ”kurdiska frågan”. Men efter den turkiska arméns och säkerhetsstyrkornas urskillningslösa invasion och massakrer på civilbefolkningen under 2014-2015, bröt PKK den ensidigt utropade vapenvilan i juli förra året som en ren försvarsåtgärd.


Just nu har Erdogan skickat tusen (1000) elitsoldater till Syrien där de slåss på samma sida som FSA, den Fria Syriska Armén, en USA-stödd terroristgrupp som bara kan överleva via utländskt stöd från USA och Turkiet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.