tisdag 13 september 2016

Största terroristgruppen i Syrien avisar eldupphöravtalet

Största terroristgruppen i Syrien avisar eldupphöravtalet


AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2016-09-13 / Ahrar al-Sham, den största jihadistgruppen i Syrien förkastade igår måndag officiellt eldupphöravtalet framförhandlat av USA och Ryssland och som den syriska regeringen och armén har accepterat. Ahrar al-Sham har mellan 10.000-15.000 män under vapen.

Den officielle ledaren för Harakat Ahrar al-Sham, “Abu Ammar Al-Umar”, meddelade i en TV-konferens organisationens beslut. Al-Umar uppgav att han avisar alla förslag som exkluderar vissa rebellgrupper i Syrien. Samtidigt uttalade han sin solidaritet med några av dessa så som Jabhat Fateh al-Sham (f.d. Jabhat al-Nusra, al-Qaedas syriska gren i Syrien).

Poserande för fotot; jihadister från Ahrar al-Sham.


USA:s dilemma om ”moderata rebellgrupper”

För USA är det ett svårt politiskt bakslag eftersom det återstår få grupper som kan visa upp en substansiell militär eldkraft och som har accepterat eldupphöravtalet. USA:s märkliga tes om ”moderata rebeller” reduceras till ett ordens lek när det på slagfältet handlar om att vinna terräng.

I bakgrunden har USA hela tiden stött dessa jihadistgrupper på olika sätt eller via olika allierade som till exempel Saudiarabien och Turkiet.

Trots detta stöd har den syriska armén allt mer tagit över det militära initiativet, trots en bokstavlig invasion av olika jihadistgrupper från ett 100-tal länder i världen. I Aleppo, den näst största staden i Syrien, nära gränsen till Turkiet, är terroristerna helt instängda i den östra delen av staden och USA ser ogärna att armén tar över den stad som från Turkiet har varit inkörsporten för dessa invaderande terroristgrupper, för det skulle innebär att svårt slag och kanske ett slut på interventionen av Syrien och USA:s mål att störta Assad för att skriva om kartan i Mellanöstern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.