lördag 10 september 2016

I ”Syriens Stalingrad” har terroristerna i Aleppo förlorat 1500 man i strider den senaste veckan

Terroristen på bilden har, i likhet med sina kamrater fått 48 timmar på sig att "ge sig eller dö"! FOTO: SANA.
I ”Syriens Stalingrad” har terroristerna i Aleppo förlorat 1500 man i strider den senaste veckan

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2016-09-10 / Syriska medier uppger att terroristalliansen i Aleppo under den senaste veckans strider har förlorat 1500 av sina stridande enheter. Ett stort antal stridsvagnar och militära stridsfordon har också slagits ut. Den syriska armén har gett terroristalliansen Yeish al-Fath (som består av att 20-tal grupper) ultimatum att ge sig eller dö efter att den syriska armén har kompletterat omringningen av terroristerna i Aleppo fullständigt.

Enligt den visuella publiceringen som offentliggjordes i fredags och som visar stupade och materiella skador som terroristerna har lidit ingår, förutom de 1500 dödade, också 40 befälhavare för rebellerna. Det är en allvarlig förlust eftersom en trupp utan befäl, kan bli ett lätt mål för fienden.

Infogrammet visar de materiella och personella förlusterna för terroristalliansen i Aleppo den senaste veckan.


”Syriens Stalingrad”, som slaget om Aleppo har kallats, har intensifierats den senaste veckan efter att armén fullständigt har täppt till den lucka som terroristerna öppnade i början av augusti. De är nu helt omringade och innestängda i den östra delen av Aleppo. Alla tillfartsvägar är intagna av den syriska armén och dess allierade i libanesiska Hizbollah.

En stupad utländsk legoknekt från terroristalliansen Yeish al-Fath är en av 1500 terrorister som dödats i Aleppo den senaste veckan.


”Ge upp eller dö”!

Förra söndagen återintog specialstyrkor från armén det stora området i Artilleriakademien, beläget i sydvästra Aleppo. Omringningen av terroristerna i Aleppo blev då total. Enligt de syriska uppgifterna förlorade Yeish al-Fath 13 stridsvagnar, åtta infanterifordon för strid och mer än 20 lastbilar utrustade med tunga kulsprutegevär med vilka de attackerade armén.

Armén med stöd av ryskt stridsflyg slog ut närmare tio olika ledningscentraler varifrån terroristernas befäl planerade attackerna mot armén. Över 40 artilleripjäser slogs ut av armén och flyget.

Just nu befinner sig hela Aleppo, med undantag för den östra delen under syrisk kontroll. I fredags återtog armén en strategisk huvudväg som förbinder den västra delen med resten av Aleppo.

I torsdags offentliggjorde armén en presskommuniké där den ger terroristerna som befinner sig i Aleppo 48 timmar för att kapitulera eller överge staden. I annat fall kommer de att dö, underströk kommunikén.

Syriska soldater från elitstyrkorna ur det Republikanska Gardet som består av 25 000 män, fruktade av terroristerna och professionella i strider i bostadsområdena.


Armén och Palestinska Kommittén i offensiv i Handarat

Palestiniernas vapensköld.
Den syriska armén i allians med palestinska Liwaa al-Quds (Jerusalembrigaden), inledde i onsdags en attack mot norra Aleppo, med avsikten att inta flyktinglägret i Handaratzonen som ligger under kontroll av jihadisterna i närheten av provinshuvudstaden.

De syriska trupperna inledde anfallet genom att attackera de östliga bostadsområdena i Handarat. Intensiva strider utbröt med rebeller från Fatah Halab ('Conquest of Aleppo'‎) som fortfarande, lördag kväll, pågår i området, enligt nyhetsbyrån AMN.

AMN citerar en källa inom Liwaa al-Quds som uppgav att deras styrkor hade intagit en stor del av Handarats industriområde som är beläget på den nordöstra flanken vid flyktinglägret.

En karta som visar hur striderna förs allt närmare terroristerna som nu bara har den östra delen i Aleppo under kontroll.


Armén bryter igenom terroristernas försvarsställningar nära gränsen mellan Latakia och Idlib

De syriska stridskrafterna bryter i snabb takt igenom Jihadisternas försvarsställningar i den norra delen av länet Latakia och har erövrat flera samhällen och strategiska bergstoppar i närheten av gränsen till provinsen Idlib.

Enligt krigsreportern Eyad al-Hussein har de syriska trupperna erövrat samhällena Tal Malek, Nahshaba, Tal Rasha, ‘Ayn Qantarah, Dhaher Abu As’ad, Ard-al-Wata, Mazghalah, Haker al-Tahtani, ‘Ayn al-Bayda, ‘Ayn al-Hur, al-Ra’i, och Jabal Sheikh Hassan.

Förutom dessa segrar har armén total kontroll över de strategiska ”bergspunkterna” 540 och 650, belägna i al-Ra’i och Jabal Al-Akrad, även kallade de Kurdiska Bergen.

Utrikesministrarna John Kerry (USA) och Sergej Lavrov (Ryssland) efter 15 timmars förhandlingar. Men blir det fred?

USA-ryskt avtal
USA har den senaste tiden ömsom hotat Ryssland och ömsom kastat ut fredstrevare i den syriska konflikten. I fredags blev det klart att de bägge ländernas utrikesministrar efter 15 timmars förhandlingar kommit överens om en minimiplan för eldupphör under en vecka.
Det ska inledas på måndag, den 12 september vilket sammanträffar med den muslimska festligheten Eid al Adha (Offerhögtiden). Den syriska regeringen accepterade dagen efter eldupphöravtalet.
I Aleppo, där den syriska armén i torsdags gav terroristerna 48 timmar på att ge upp eller lämna staden, kom avtalet som en räddande ängel, menar kännare av striderna i Aleppo. Utan tvekan satsade John Kerry alla sina kort på att undvika att armén skulle inta de sista terroristfästena i östra Aleppo och befria den viktigaste staden i Syrien. För Aleppo är med sin närhet till Turkiet av avgörande strategisk betydelse eftersom terroristerna har sina försörjningsleder mot grannlandet.
USA:s dilemma
Avtalet är ett paket med fem dokument som påstås ska minska våldet och underlätta för att återuppta fredsförhandlingarna. Om inte Kerry lyckas få med sig sina allierade inom terroristalliansen, lär vapenvilan bli kortvarig. Avtalet säger nämligen att såväl IS som al-Nusrafronten, al-Qaedas syriska gren i Syrien (omdöpt till Jabhat al-Nusra) ska bekämpas av de inblandade parterna i den syriska konflikten.
Därför har det mindre betydelse att den lilla Fria Syriska Armén (FSA) har sagt ja till det rysk-amerikanska utspelet. FSA sägs ha färre än 700 man under vapen, framför allt koncentrerade vid och i den syrisk-turkiska gränsen där den har fått aktivt turkiskt militärt understöd de senaste veckorna. FSA är också en ”favorit” bland EU-länderna som anslår miljoner till FSA.

FSA-rebeller.
 
Kriget kommer med all sannolikhet att fortsätta med samma intensitet eftersom de stora terroristgrupperna som IS och Jabhat al-Nusra säger kategoriskt nej till eldupphör med den syriska armén och som också, enligt Kerry och Lavrov, ska bekämpas och krossas. Men det är dessa grupper som i huvudsak opererar i Aleppo.
Därmed faller Kerrys försök att sitta på två stolar samtidigt.

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.