onsdag 6 juli 2016

USA:s första markoffensiv i Syrien slutar i totalt fiasko

Så här slår Vice News upp den Nya Syriska Armén (SNA) som är ett USA-verk. Vice News å sin tur är en skapelse som föddes 2013 och som har sina Gudfädrer hos giganterna inom Twenty-First Century Fox och A&E Networks (Hearst Corporation och The Walt Disney Company). Men på slagfältet blev det inte mycket av SNA.
USA:s första markoffensiv i Syrien slutar i totalt fiasko

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-07-06 / “Den Nya Syriska Armén”, som har byggts upp, finansierats, utrustats och tränats av USA:s militära styrkor led ett förödande nederlag när den första premiäroffensiven inleddes i början av juni, rapporterar reportern Renato Velez som publicerades på nyhetsbyrån AMN:s portal.

NSA lanserade offensiven med målet att inta den syriska staden Abukamaal nära gränsen till Irak och öster om den syriska staden Dayr az-Zawr. Men offensiven var en grov militär felkalkyl.

Att kalla den senaste offensiven för ett ”misslyckande” är en förskönande omskrivning, menar reportern Renato Velez. För offensiven slogs tillbaka redan efter 24 timmar.

Till en början hade NSA ryckt fram i regionen Dayr az-Zawr och intagit flygbasen Al-Hamdan med stöd av USA-flyget. Men där stannade de militära framgångarna. Trupper från IS i Irak gick över gränsen och inte bara tog tillbaka flygbasen utan även hela provinsen.

IS-terroristerna publicerade sina militära framgångar över de sociala nätverken, något som de har ett starkt behov av efter de senaste månadernas förödande nederlag både i Irak som i Syrien mot den syriska respektive irakiska armén.

”USA-arméns” brist på folkligt stöd

De USA-stödda styrkorna gjorde en grov militär felplanering. Men det värsta nederlaget var av politisk karaktär.

För denna USA-uppbyggda ”armé” fick inte något som helst stöd från civilbefolkningen och de olika syriska klanerna i provinsen Dayr az-Zawr. Klanerna i Abukamaal, som har utmärkt sig för att göra motstånd mot IS-terroristerna, deltog inte i SNA-offensiven. Bedömare gör slutsatsen att de USA-stödda styrkorna inte kan uppbåda tillräckligt folkligt stöd för att kasta ut terroristerna från det syriska gränsområdet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.