torsdag 28 juli 2016

Syrien: USA ber Ryssland att stoppa bombningarna för en vecka för att “skilja ut” vem som är “moderata terrorister”

En al-Nusra-terrorist avrättar shiiter, sammanlagt 42 människor. Nu har organisationen bytt både namn och brutit med al-Qaeda och förväntar sig utländskt stöd. Samtidigt ber USA Ryssland att stoppa bombningarna under en vecka för att försöka bestämma sig vem som är "moderata terrorister" och inte. Är al-Nusra "moderat"?


Syrien: USA ber Ryssland att stoppa bombningarna för en vecka för att skilja ut” vem som är moderata terrorister”

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2016-07-28 / USA har uppenbara problem med att skilja på ”moderata” och ”rena” terrorister. De ber därför Ryssland om en veckas betänketid för att komma till skott med detta pinsamma problem. Samtidigt uppger al-Qaedas syriska gren Jabhat al-Nusra att den bryter med al-Qaeda och byter namn och visar ansiktet på sin egen bin-Laden; Aunque Abu Muhammad al-Golani. Två nyheter i en som ser ut som en tanke.

Att USA:s regering är oroad över situationen i Syrien beror inte på att människor dödas utan att de ”moderata” och ”rena” terroristerna är på reträtt. Under 2016 har den syriska armén med stöd av sina allierade i Hizbollah, Iran och framför allt Ryssland vunnit allt mer terräng och har det militära initiativet.

USA har sedan 2014 lett en påstådd koalition mot IS som består av 60-70 stater. Koalitionen borde med lätthet kunnat slå ut mordmaskinen IS. Men innan Syriens allierade gick in vann IS märkligt nog allt större terräng på slagfältet och kartan i både Irak och Syrien.

Omringade terrorister i Aleppo

Men den militära kartan har skrivits om rejält efter att den syriska armén och dess allierade gått till offensiv mot den internationella intervention som består av islamistiska legoknektar från närmare 100 länder. I Syriens folkrikaste stad Aleppo är terroristerna nu totalt belägrade av den syriska armén, Hizbollah, de kurdiska revolutionära styrkorna och en kristen och syrisk folkmilis. Syrien har gett terroristerna ett generöst bud att överlämna sig och delta i en nationell försoning. Det andra alternativet är att gå under i slutstriden.

Det är detta som USA befarar. Därför kommer de nu med ett desperat och synnerligen pinsamt utspel om att de ryska flygstridskrafterna ska ställa in alla sina flygbombningar för att USA ska gnida geniknölarna och försöka förstå vem som är ”moderat” terrorist och vem som förtjänar de ryska bomberna.

Mikhail Alexandrov, professor i internationella relationer på Moskvas Universitet menar att det är suspekt politiskt spel.

USA har funderat i sex år. . .

USA:s utspel lades fram på en konferens för de asiatiska staterna inom organisationen ASEAN som ägde rum i Laos. Bland de närvarande återfanns Sergej Lavrov och John Kerry. Denne lovade att också USA-koalitionen skulle ställa in sina bombningar under en vecka. . . .

Den ryska delegationen föreslog sina nordamerikanska kollegor att nysta upp och försöka komma fram till vem som är ”moderat” och inte. Dessa ”moderata” terrorister räknar sedan flera år med USA:s militära och annat stöd för sitt krig för att slå sönder den syriska statsbildningen i likhet med vad Natoinvasionen gjorde i Libyen.

Den ryska regeringen har flera gånger kritiserat USA och EU för att de ännu inte, trots nästan sex års krig och utländsk intervention i Syrien, lyckats förklara vem som är ”moderat opposition” i Syrien.


Terroristerna är nu totalt belägrade och omringade i Syriens folkrikaste stad Aleppo av armén och kurdiska och andra folkmiliser.

Den syriska armén och kurdiska styrkor genomför en massiv offensiv i Aleppo

TEGUCIGALPA / 2016-07-28 / Bara en dag efter att terroristsamordningen Fateh Halab misslyckats med sin motoffensiv mot den syriska armén, gick denna till en massiv offensiv mot den kända stadsdelen Bani Zayd.

Armén har via flygblad från luften lovat en allmän amnesti för de milismän som ger upp och överlämnar sig till armén som många har gjort på andra håll i Syrien. Flera av milismännen har även bokstavligt bytt sida och bekämpar nu sina tidigare stridskamrater.

Bani Zayd är en enorm stadsdel med 1,5 miljoner invånare i det västra Aleppo. Den har utsatts för granatkastare och kanoneld från terroristerna som tidvis har förvandlat Bani Zayd till ett rent helvete, uppger reportern Renato Velez från nyhetsbyrån AMN.

Den syriska arméns attack inleddes efter att de kurdiska YPG-styrkorna hade erövrat stadsdelen ´Ungdomsområdet´ norr om Bani Zaid. Det är uppenbart, menar oberoende källor, att det nu existerar ett samarbete mellan den syriska regeringen och de kurdiska milisenheterna.

Velez menar att det egentligen inte borde vara en överraskning eftersom de islamistiska terroristgrupperna har genomfört flera massakrer på civila kurder i Aleppo. Gruppen Jaish al-Islam attackerade också flera bostadsområden med kemiska vapen.

Rebeller begär ”fri lejd”

Snaran dras åt om terroristerna i Aleppo och belägringen är i dag mer eller mindre total. De viktigaste försörjningslederna från den turkiska gränsen till Aleppo kontrolleras av den syriska armén. Inför denna militära prekära situation har flera milismän från terroristgrupperna skickat meddelanden med emissarier för att få fri lejd från stridsområdena i Aleppo och undvika framtida strider.

“Detta förnedrande nederlag kommer ha en stor påverkan på slagfälten i Aleppo. För Bani Zayd var utan tvivel den mest befästa och konsoliderade stadsdelen för de islamistiska rebellerna. Det var den första stadsdelen som erövrades av Jihadisterna vid krigets inledning”, rapporterar AMN-reportern Renato Velez från Aleppo, men nu verkar kriget snart vara slut i denna del av Syrien.


Abu Muhammad Al-Joulani

Jabhat al-Nusra byter namn och bryter med al-Qaeda

TEGUCIGALPA / 2016-07-28 / Ledaren för den islamistiska terrorgruppen Jabhat al-Nusra, syrisk gren av al-Qaeda, visade för första gången sitt ansikte. Tros att al-Nusra är en av de mäktigaste terroristgrupperna i Syrien har ledarens ansikte fram tills i dag varit okänt.

I ett tal som han höll i onsdags, uppgav al-Golani att hans grupp samtidigt bryter med al-Qaeda och nu kallar sig för “Jabhat Fateh al-Sham”, Levantes Befrielsefront.

Jabhat al-Nusra bildades 2012 och består av fler än 10.000 enheter och är en av de största terroristgrupperna i Syrien.

Enligt bedömare av den syriska konflikten är namnbytet ett kosmetiskt beslut och beslutet kommer samtidigt som USA ber Ryssland om att inte bomba under en vecka för att USA ska fastställa vem som är ”moderat” och inte. Enligt bedömare handlar det också om en flirt med väst för organisationens beslut att inte genomföra aktioner utanför Syriens gränser.

Abu Muhammad Al-Golani säger sig nu vilja ha stöd från utländska stater, något som tidigare inte var möjligt för organisationens bindning till al-Qaeda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.