måndag 11 juli 2016

Striden om Damaskus intensifieras efter arméns framryckning

Successivt drivs de utlandsstödda terroristerna tillbaka av den syriska armén (på bilden).


Striden om Damaskus intensifieras efter arméns framryckning

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-07-11 / Under de senaste två månaderna har Syriens armé och den libanesiska Hizbollaharmén befriat 15 samhällen och byar i Ghoutaregionen, den östra regionen av Damaskus.

Allt tyder på att offensiven ingår i en större militär kampanj för att en gång för alla krossa de islamistiska rebellerna i regionen, rapporterar Felipe Ramirez från nyhetsbyrån AMN.

Nyligen återerövrade regeringsstyrkor byarna al-Bahariyah och Maydaa. Samtidigt tog de över större delen av Mid’anah, beläget i den östra delen av denna zon.

Där återfinns huvudsakligen tre terroristgrupper:
  • Jaysh al-Islam, tidigare känt som Liwa al-Islam eller the Brigade of Islam.
  • Den andra gruppen är Faylaq al-Sham eller Homs Legion.
  • al-Nusra (syriska grenen av al-Qaeda).

Dessa tre grupper har sinsemellan bekämpat varandra på liv och död men inför arméns frammarsch verkar det som om de tre grupperna har ingått ett vapenstillestånd för att bekämpa den gemensamma fienden; armén.

En karta över Ghoutaregionen och hur terroristgrupperna blir alltmer kringskurna och omringade.


Den syriska arméns främsta mål är att inta al-Nashabiyah, en stad i södra Syrien i den bördiga Ghoutaregionen. Om den staden faller kan regeringsstyrkorna rycka fram i en terräng som i huvudsak består av skog och gårdar.

Webbportalen Al-Masdar New rapporterar också om striderna i utkanten av Damaskus och citerar en militär källa som hävdar, att under en nattlig operation, ryckte elittrupper ur den syriska arméns 4:e Mekaniska Division fram 500 meter inom staden Daraya och lade halva staden under sin kontroll.

Samma källa preciserade att denna militära seger registrerades efter hårda strider med terrorister från gruppen Ajnad al-Sham.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.