lördag 11 juni 2016

Syrien, Ryssland och Iran förbereder den ”slutliga attacken” mot IS i Syrien

Syriska armésoldater som deltagit i befrielsen av den legendariska staden Palmira som hölls av IS fram tills i början av året. Nu förbereder den syriska armén med hjälp av sina ryska och iranska allierade att definitivt krossa IS i slutoffensiven mot oljestaden Al-Raqa, som hållits av IS sedan 2014.
Syrien, Ryssland och Iran förbereder den ”slutliga attacken” mot IS i Syrien

 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-06-11 / Den syriska armén och allierade rycker fram på flera strategiska frontavsnitt i Al-Raqaprovinsen. De förbereder sig nu för en stormning av staden med samma namn, IS:s bastion och självutnämnda huvudstad. Även offensiven mot al-Qaedas syriska sektion i Aleppo, Al-Nusra ska intensifieras och Syriens folkrikaste stad befrias.

Det uppgav i fredags Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens i Moskva. Dagen innan hade hans försvarsminister Sergei Shoigu sammanstrålat i Teheran med sin syriska kollega Fahed Yasem al-Freiy och den iranske försvarsministern, brigadgeneralen Husein Dehqan.

Syriska erövringar

Den syriska armén rycker fram på flera frontavsnitt i både Aleppo och i provinsen Al-Raqa och står bara 20 kilometer från stadens centrum. Armésoldater erövrade i fredags en el-station samt en oljeanläggning nära staden Al-Rusafa i Al-Raqaprovinsen efter hårda strider med terrorister från IS. Under striderna dödades eller sårades ett stort antal jihadister.

I Aleppo har striderna intensifierats mellan armén med kurdiska allierade å ena sidan och terrorister från Al-Nusrafronten, al-Qaedas avdelning i Syrien, som USA insisterar tillhör den så kallade `moderata´ oppositionen.
Turkiets terroriststöd

Al-Nusra tar emot tonvis med vapen, underhåll och manskap från den turkiska sidan och som kommer från Saudiarabien och Qatar. De är i sin tur är USA:s största vapenkunder i regionen.

Att USA nu anser att al-Qaedas avdelning i Syrien tillhör ”oppositionen” är naturligtvis helt ologiskt med tanke på att samma State Departement anklagar al-Qaeda för att ligga bakom attentatet den 11 september 2001 i New York.

Slutattacken mot IS och Al-Nusra

Men nu förbereder den syriska armén med stöd av sina ryska och iranska allierade den slutliga offensiven mot i huvudsak dessa två största terroristgrupper, IS och Al-Nusra, som i huvudsak består av utländska legosoldater från närmare 100 länder. De övriga terroristgrupper som opererar på syriskt territorium saknar i dag militär och politisk styrka och flera av dessa har gått över på arméns sida.

– Som vi har sagt så länge till våra amerikanska bundsförvanter; att vänta (på den slutliga attacken) är kontraproduktivt sett utifrån våra gemensamma antiterroristiska aktioner, sa Sergej Lavrov på presskonferensen.

De tre försvarsministrarna från Syrien, Iran och Ryssland som träffades i Teheran i torsdags var överens om betydelsen av att stödja de syriska regeringsstyrkorna för att ta kontroll över staden Al-Raqa som sedan 2014 har legat under kontroll av IS. Den slutliga striden om denna stad, rik på olja, kan förvandlas till ett slagfält mellan ryska och USA-styrkor, enligt The Financial Times.

En syrisk stridsvagn som deltar i offensiven mot invasionen av Syrien från legosoldater från närmare 100 länder, uppbackade av USA och EU. Men i Syrien körde CIA:s plan för en "omskrivning av kartan i Mellanöstern" fast.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.