tisdag 9 februari 2016

Tjetjenska specialtrupper infiltrerar IS i Syrien och sänder underrättelseinformation till de ryska styrkorna

Tjetjeniska elitsoldater. Hur många av dem befinner sig i dag infiltrerade bland IS-terroristerna i Syrien?
Tjetjenska specialtrupper infiltrerar IS i Syrien och sänder underrättelseinformation till de ryska styrkorna

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-02-09 / Tjetjenska elitsoldater har lyckats infiltrera den internationella legoknektsarmén IS (Daesh, på arabiska) i Syrien och förser de rysta styrkorna i Syrien med underrättelseinformation.

Det uppgav i dag den iranska TV-kanalen Hispan TV. Det ses som en av orsakerna till de ryska precisionsbombningarna och de förödande förlusterna som terroristerna i IS har lidit sedan de ryska bombningarna inleddes, menar bedömare av situationen i Syrien.

Det är den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov som kommer med dessa uppseendeväckande uppgifter.

– Jag har skickat några av mina bästa krigare till Syrien för att samla in information om terroristgruppen Daesh (…) Ett omfattande underrättelsenätverk har upprättats inom IS, sa Kadyrov i en dokumentärfilm som snart ska premiärvisas i TV-kanalen Russia-1, enligt den brittiska dagstidningen The Independent.

De tjetjenske presidenten uppgav också att flera av hans soldater genomgår militär träning tillsammans med terroristerna i Syrien. Målet är att så osämja och misstroende mellan terroristerna för att försvaga dem.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov is samtal med Vladimir Putin. Dagens nyhet måste ha kommit som en kalldusch för Pentagon och de hökar inom EU som vill gå i krig i Syrien. På vems sida?


Kadyrov gav sina specialstyrkor delar av de framgångar som de ryska flygattackerna har inkasserat. Enligt den tjetjenske presidenten riskerar hans elitsoldater sina liv för att förse den ryska underrättelsetjänsten och de ryska flygstridskrafterna med vital information över terroristmål på det syriska territoriet.

Enligt Hispan TV har Kadyrov tidigare uttryckt sin beredvillighet för Putin att skicka sina trupper till Syrien för att bekämpa IS. Men enligt uppgifter hade den ryska regeringen uppmanat Kadyrov att ligga lågt. Men den ryske presidentens pressekreterare Dmitri Peskov varken bekräftade eller dementerade den tjetjenske presidentens begäran att skicka trupper till Syrien. I dag är det dock ett offentligt faktum.

Peskov insisterade trots rapporterna och de uppenbara bevisen om motsatsen, att det finns inga ryska marktrupper på syriskt territorium.

Med bistånd av de ryska flygstridskrafterna har den syriska armén successivt återtagit mer territorium och har befriat flera strategiska byar och städer den senaste veckan. Bland dem Sheij Maskin i den sydvästra provinsen Daraa som fram tills för några dagar sedan var under terroristernas kontroll.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.