tisdag 9 februari 2016

Den syriska armén förbereder en storoffensiv med stöd av det ryska stridsflyget och eventuella Spetznaz-kommandonDen syriska armén förbereder en storoffensiv med stöd av det ryska stridsflyget och eventuella Spetznaz-kommandon

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-02-09 / I en analys över den militära situationen i Syrien, slår den rumänske militärexperten och vice befälhavaren för den före detta militärflygplatsen Otopeni i Rumänien, Valentin Vasilescu, fast att den syriska armén förbereder en storoffensiv för att ta tillbaka förlorat territorium och likvidera den internationella terrorismen i form av IS, al-Nusra och Fria Syriska Armén.

Den syriska armén som tidigare saknade spaningsflyg och satellitbilder har nu hjälp av det ryska stridsflygets toppmoderna teknologi. Nu börjar de gemensamma kombinerade operationer mellan flyg och markstridskrafter ge resultat, menar Vasilescu i en analys som publicerades i dag av den franska portalen RedVoltair.

Det handlar om den andra fasen i kriget mot den internationella terrorismen i Syrien. I den ingår den viktigaste uppgiften som består i att befria större delen av landet, inklusive Aleporegionen innan mars´ utgång.

Sprängda och bombade tankbilar i tjänst hos IS som var på väg mot Turkiet som är den stora marknaden för IS.


Saudiarabiens och USA:s intriger

Den tredje etappen skulle innebära att Ryssland och USA förenar sina krafter mot IS:s positioner i nordöstra Syrien. Överenskommelsen handlar om en fredlig lösning som innebar bildandet av en Internationell Stödgrupp för Syrien, ISSG, (International Syria Support Group), i vilken Arabförbundet, EU, FN och ytterligare 17 länder till, bland dem Ryssland och USA, ingår.

Men det internationella toppmötet den 29 januari i Genève i år blev ett misslyckande på grund av Saudiarabiens inställning som förkastar FN:s Resolution 2254 och fortsätter att stödja försöken att med våld störta Syriens valde president Bachar al-Assad. Ingen seriös bedömare tror att det under de kommande sex månaderna kan komma ett eldupphöravtal.

– Riads ståndpunkt är än mer obegriplig eftersom Ryssland systematiskt bombar IS vilket gynnar FSA, skapad av Frankrike, beväpnad av Saudiarabien och finansierad av USA och Turkiet. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har även haft flera möten med representanter för beväpnade grupper som backas upp av Saudiarabien, skriver Valentin Vasilescu.

Syriska armésoldater som jublar efter ett framgångsrikt slag mot terroristerna.


Allmän offensiv över hela Syrien

Inför det uppenbara sabotaget från Saudiarabien, som nu säger sig vilja ”skicka markstridskrafter till Syrien, om NATO vill”, vilket USA har gett sitt gillande till, förbereder sig såväl den syriska armén som det ryska stridsflyget sig på en allmän nationell offensiv över hela Syrien.

Ryssarna bevakar från hög höjd och under 24 timmar om dygnet Syriens alla gränser mot Turkiet, Jordanien, Irak och Israel med hjälp av förarlösa dronplan. Varje rörelse från terroristernas sida registreras och besvaras omedelbart med fallande bomber. Resultatet har blivit katastrofalt för terroristerna.

Intressant att notera är att vad ryssarna har lyckats med stor framgång, det vill säga att från flyget kraftigt decimera IS, var en alldeles för svår nöt för NATO-koalitionen på 65 länder, ledd av världens mäktigaste militärmakt, USA, under ett och ett halvt år.

– Det ryska bombflyget har även haft en psykologisk effekt på yihadisterna i Syrien som har tvingat dem att stoppa upp sina offensiver och koncentrera sig enbart i defensivt syfte och för att försvara sina positioner. Varje större trupprörelse av terroristerna upptäcks med lätthet av det ryska spaningsflyget. Varje gång yihadisterna har begått ett misstag har det ryska bombflyget reagerat snabbt och neutraliserat nästan alla terroristergrupper när de förflyttat sig mot en punkt för att koncentrera sig.

Rysk dron.


Fördubblade spaningsuppdrag

Denna kombinerade militära strategi och taktik har inneburit att den syriska armén har vunnit ett nytt aktionsutrymme som har uttryckt i mindre offensiver som har inneburit återerövrande av terroristbastioner. Den syriska arméns pansardivisioner har ryckt fram allt snabbare och tagit kontroll över allt större områden.

Det är uppenbart, menar Vasilescu, att de senaste aktionerna ger signaler om att förberedelsen för markoperationer i stor skala just nu förbereds och inleds i mars månad. Vad som indikerar på detta är att det ryska spaningsflyget under den senaste veckan har fördubblat sina uppdrag med hjälp av droner Modell Dozor.

Den omedelbara uppgiften att fullfölja är likvideringen av terroristgrupper som står i den första eldlinjen och som är den svåraste uppgiften för den syriska armén.

Ryska specialtrupper i ett så kallat Spetznaskommando.

”Självständigt opererande Spetznaz-kommandon”

– Därmed bör det inte uteslutas, att för att neutralisera vissa motståndsfickor av terrorister, kan den syriska armén räkna med självständigt opererande Spetznaz-kommandon eller en mekaniserad bataljon av ryska markstridskrafter, tror Vasilescu.

När dessa hinder har avverkats, kan de syriska markstridskrafterna, uppbackade av det ryska flyget inleda en offensiv och rycka fram 20 kilometer per dag i söder, i väst och i norra Syrien.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.