onsdag 2 december 2015

”I stället för påhitt som ´moderat opposition´ bör vi slåss mot IS som Ryssland gör”, säger mellanösternexperten och reportern Robert Fisk


”I stället för påhitt som ´moderat opposition´ bör vi slåss mot IS som Ryssland gör”, säger mellanösternexperten och reportern Robert Fisk

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-12-02 / I Syrien finns det knappt 700 ”moderata oppositionsmän” under vapen. Men David Cameron, med hjälp av Photoshop talar om 70.000 män i starkt behov av väst´ stöd i form av vapen och pengar. Men det är påståenden som mellanösternexperten och den brittiske reportern Robert Fisk karaktäriserar som ”löjliga” och förevändningar för det brittiska stödet till terroristerna i Syrien.

Robert Fisk, 'The Independent'.
I en artikel publicerad av världens största nyhetsbyrå, Reuters, hävdar Fisk att Camerons uttalande är ett ”skådespel för gallerierna” ägnat att rättfärdiga den militära hjälpen till de krafter som verkar för att störta regeringen i Damaskus. Även brittiska medier har starkt ifrågasatt, enligt Reuters, Camerons påståenden om att 70.000 beväpnade enheter ska utgöras av de ”moderata”, som vanligtvis den Fria Syriska Armén (FSA) betecknas.

”Moderata” i allians med al-Qaeda

Men under 2015 har denna ”moderata opposition” decimerats dramatiskt.  FSA har lidit stora nederlag i strider med den syriska armén som varje dag återtar territorium från terroristerna.

Andra rapporter talar om hur FSA-enheter har gått över eller slåss i allians med al-Qaedas avdelning i Syrien, al-Nusrafronten. Denna tackade för några veckor sedan FSA för USA-vapen som FSA överlämnat till al-Nusrafronten [läs: Al-Qaeda tackar för den militära hjälpen från USA:s allierade i Syrien].

Cameron anser att FSA är en ”moderat opposition”, men det är från samma FSA som en milisman skar upp en stupad syrisk armésoldat och plockade ut hjärtat och framför videokameran åt upp hjärtat:

Syriska armén återtar territorium

I början på veckan krävde Cameron att det brittiska parlamentet skulle förena sig i bombningarna mot IS. Argumentet var att den ”moderata oppositionen inte tillhör någon av de extremistgrupper som opererar i Syrien och behöver hjälp.

”Vem har hört talas om någon som kallas för ”moderat” som bär vapen”? Frågar Robert Fisk, korrespondent i Mellanöstern för dagstidningen 'The Independent'.

Fisk går vidare och säger att ”den syriska armén, som har förlorat 60.000 soldater i strider mot IS och al-Nusra är den och legitima styrkan i landet som tack vare Ryssland nu börjar att återerövra sitt territorium”.

Han ironiserar över Camerons uttalande om “70.000 moderata” och tvivlar på det existerar ens 700 ”moderata stridisar”. 

Segerrusiga syriska soldater.


Ankara fängslar advokater

Enligt Fisk vet Putin att Turkiet hjälper IS med både vapen och insmugglad stulen olja från Syrien. Det ryska stridsflyget slår därför mot där det gör mest ont för IS och Turkiet; de ekonomiska källorna i form av förbindelsevägarna från IS-kontrollerat område till Turkiet.

“Om Ankara verkligen vill krossa terrorismen, varför bombar de då kurderna som slåss mot IS? Varför fängslar de (Turkiet) journalister som har pekat ut de militära säkerhetsorganens underhåll av vapen till IS? Mitt i allt detta dyker Cameron upp med ett fotomontage från Photoshop med 70.000 falska ´moderata´ (män) i Syrien”, sammanfattar Fisk.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.