onsdag 25 november 2015

Före detta turkisk militär underrättelsechef anser att nedskjutningen av Su24-planet var ett ”grovt misstag”

Det ryska planet sköts ned fyra kilometer in på syriskt territorium där det störtade och inte på turkiskt område.

Före detta turkisk militär underrättelsechef anser att nedskjutningen av Su24-planet var ett ”grovt misstag”

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-11-25 / Ankara begick ett stort misstag genom att skjuta ned det ryska militärplanet vid den syrisk-turkiska gränsen. Den militäre säkerhetschefen uppger att Turkiet kan komma att ställas inför rätta vid den Internationella Domstolen i Haag för sin inblandning av smuggling av olja från den självutnämnda IS.

Dessa anmärkningsvärda uttalanden kommer från Ismail Hakki Pekin, före detta chef för de turkiska väpnade styrkornas militära underrättelseavdelning. I en intervju till den ryska nyhetsbyrån Sputnik uppger Pekin att i gränsområdet är majoriteten av terroristerna Uigurer (östturkar) och tjetjener.

– Det var ett stort misstag att skjuta ned en plan som genomför operationer mot dessa terroristelement. Det var ett plan som inte utgjorde någon som helst säkerhetsrisk för Turkiets säkerhet eller som agerade på et fientligt sätt, sa Pekin till nyhetsbyrån.

Den före detta turkiske militäre underättelsechefen İsmail Hakkı Pekin.


USA:s militärbaser i Turkiet

Den förre säkerhetschefen säger att ”efter det senaste avtalet om militärbaser i Turkiet, har Turkiet förlorat viktiga positioner i regionen. Landet lösgör sig (från andra länder i regionen) och närmar sig gradvis USA”.

– Det (Turkiet) drar sig undan Iran, Syrien och Irak och kryper för varje gång allt mer för den politiska kretsen i Washington, sa den militäre underrättelsechefen. Han tillade att med denna förändring i politikens inriktning ”inträffar nya incidenter en efter en”.

Den turkiska militärbasen som utnyttjas av USA och Nato i dess krig mot den syriska staten.


Turkiets oljeköp hos IS

Pekin uppgav också att Turkiet kan komma att ställas inför den Internationella Domstolen i Haag för sin inblandning i smuggling av syrisk olja från IS.

– Med en stor dos av sannolikhet transporteras oljan från IS via våra oljeledningar. En del av denna olja kommer med tankbåtar som senare går till raffinaderierna.

Masak, den turkiska organisationen som undersöker finansiella brott, vet, enligt Pekin, vart oljan från jihadisterna går, vem som tar emot pengarna för försäljningen och hur dessa pengar legaliseras (”tvättas rena”).

– Det är en offentlig hemlighet men den (regeringen) blundar och säger att vi behöver pengarna, sammanfattade den före militäre underrättelsechefen.

En terrorist från IS poserar vid en syrisk raffinaderieanläggning. Det ryska flyget slog ut en stor
del av den flotta av tankbilar som IS förfogade över för sin export av olja till Turkiet och Israel.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.